Legea ambroziei a fost imbunatatita

Publicat de Admin

Pe scurt:

  • Proprietarii de terenuri sunt obligați să curețe terenurile în maxim 15 zile de la primirea unui avertisment de la poliția locală;

  • Proprietarii de terenuri pot solicita ajutor contra-cost de la autoritățile locale pentru distrugerea buruienii;

  • Autoritățile locale pot obține ordonanțe de la tribunal pentru a interveni pe terenurile private infestate cu ambrozie, dacă proprietarii refuză să o facă.

Camera Deputaților a dezbătut și adoptat modificări la articolul 1 din Legea nr. 62/2018, care abordează problema combaterii ambroziei, o buruiană invazivă. Conform noilor reglementări, proprietarii sau deținătorii de terenuri, împreună cu administratorii diverselor infrastructuri publice precum drumuri, căi ferate și cursuri de apă, sunt obligați să îndeplinească lucrări de întreținere pentru a elimina ambrozia până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților locale. Lucrările de întreținere pot include smulgerea sau erbicidarea plantelor. Legea prevede și că autoritățile locale pot efectua aceste lucrări pe cheltuiala celor care nu își îndeplinesc obligațiile. În cadrul strategiei de eradicare, trebuie realizate acțiuni periodice de întreținere, începând de la răsărirea plantei și până la sfârșitul perioadei de vegetație.

Proiectul de lege mai stipulează că autoritățile locale pot interveni și realiza lucrările de curățare a terenurilor infestate cu ambrozia, în cazul în care deținătorii nu și-au îndeplinit obligațiile legale în termenul stabilit. De asemenea, aceste autorități pot fi solicitate să efectueze lucrările de curățare la cererea și pe cheltuiala persoanelor obligate să realizeze aceste lucrări. În situațiile în care proprietarii refuză accesul pe terenurile lor pentru lucrările de eradicare a ambroziei, primarul poate solicita autorizarea unei instanțe judecătorești pentru a permite intervenția. În cele din urmă, proiectul de lege precizează că toate costurile generate de lucrările de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei vor fi suportate de persoanele obligate să efectueze aceste lucrări. După adoptarea de către Camera Deputaților, proiectul de lege urmează să fie promulgat.

Later edit: Proiectul de lege a fost promulgat!

Trebuie sa fii logat ca sa poti comenta. Te poti loga aici.